Solarni paneli – made in BiH

Trenutno u RS prema podacima RERS-a (Regulatorne komisija za energetiku Republike Srpske) ni jedan kilovat električne energije nije isporučen u mrežu. Zakon od marta 2013 godine treba da donese određene promjene i ubrzanje rešavanja administrativnih poslova kada je u pitanju izgradnja solarnih elektrana, te samim tim i osjetni zamah u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, s obzirom da je u FBiH instalirano već par “ozbiljnih kapaciteta”. Što je donekle i posledica velikih razlika u feed in tarifama u istoj državi a različitim entitetima, o čemu će biti riječi u nekim od narednih postova.

U isto vrijeme u Prijedoru je započela izgradnja fabirke solarnih panela, čiji investitori tvrde da će 20% svoje proizvodnje da prodaju na domaćem tržištu (na kome trenutno nažalost vlada slaba potražnja) i 80% na inostrano tržište na kome je trenutno borba kineskih i EU prozivođača u punom jeku, te je vrlo teško očekivati da će se fabrika iz BIH izboriti za svoje mjesto pod suncem u ovakvim uslovima na svjetskom tržištu i opštim nerazumijevanjem vlasti na državnom nivou kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, odnosno solarna energija.

Dragan Markelić

Solarni biznis

 

2 komentara na “Solarni paneli – made in BiH

  1. Bravo za Prijedorcane, dobro je da ima sto vise ovako hrabrih ljudi koji ulazu u zelene biznise. Samo bih hteo jedno pojasnjenje – da li se radi o pogon za sklapanje solarnih celija u solarne panele ili se radi o proizvodnji solarnih celija?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s