Crowdfunding

Šta je crowdfunding? Crowdfundig je u prevodu grupno finansiranje inovacija, aplikacija, blogova, web sajtova, humanitarnih akcija, organizacija od strane više poznatih ili nepoznatih lica. Postoji nekoliko sajtova za crowdfunding, različiti po oblastima kao i uslovima finansiranja, deset najpoznatijih možete pregledati na ovom sajtu. Ideje koje se finansiraju, kreću se od igrica, knjiga pa do zaista inovativnih otkrića.

Small solar plant in Bosnia | Indiegogo

Solarni biznis je danas pokreno ideju za finansiranje izgradnje mini solarne elektrane u Bosni i Hercegovini, a ukoliko se ne postigne cilj, sredstva prikupljena ovim putem biće upotrebljena u razvoj sajta, te promocije na društvenim mrežama.

Kako funkcioniše čitava stvar? Prvo i osnovno IDEJA. Razrađujete ideju i kačite je na određeni sajt, za nas sa Balkana najpogodniji je indiegogo na kome se i nalazi naš projekat. Morate imati Pay Pal nalog na koji se moguće uplatiti novac (korisnicima iz BIH je to omogućeno), svojim donatorima srazmjerno njihovom ulogu dajete određene popuste, poklone ili beneficije vezane za projekat. Recimo, ako se radi o proizvodnji majica, omogućujete im jedan besplatan primjerak i 30% popusta na sledeću kupovinu ali NEMATE OBAVEZU VRAĆANJA SREDSTAVA (naravno ukoliko drugačije nije definisano). Svako prikupljanje novca je ograničeno na maksimum 60 dana. Ukoliko se ne dostigne ciljana suma novca postoji dvije opcije , jedna je da ne dobijete ništa a druga je da dobijete novac ali sa većim procentom nadoknade za sajt (slučaj sa http://www.indiegogo.com).

Small solar plant in Bosnia | Indiegogo

Neke od uspješnih priča koje su finansiranje na indiegogo crowdfunding platformi možete pogledati na ovom sajtu.

Ukoliko zaista mislite da imate inovativnu i zanimljivu ideju, ovakav vid finansiranja donosi nadu da projekat neće ostati samo u vašim glavama.

Preduzetnici, inovatori, dizajneri na vama je sledeći potez.

Dragan Markelić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s