Prva solarna elektrana u Vojvodini

Ministarka energetike Zorana Mihajlović položila je danas u Beočinu kamen temeljac za izgradnju prve solarne elektrane u Vojvodini, u koju će biti uloženo 1,5 miliona evraKapacitet solarne elektrane biće jedan megavat, planirano je da bude izgrađena za tri meseca i da počne da radi od septembra.

Investitor je slovačka kompanija “Prima energy”, a elektrana je smeštena na lokaciji Tancoš, površine 2,5 hektara. Ministarka Mihajlović istakla je da je reč o investitoru koji ima reference i iskustvo, jer je već gradio solarne elektrane u Slovačkoj.

Ovo je znak da će obnovljivi izvori energije biti iskorišćeni i u Vojvodini i Srbiji,” rekla je Mihajlović i dodala da Vlada podražava ovaj projekat i da će biti reč o povlašćenoj proizvodnji električne energije. Ona je napomenula da postoji Nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore energije, koji predviđa određen procenat proizvodnje struje iz “zelene” energije, koji Srbija treba da ispuni do 2020.

Ambasador Slovačke u Srbiji Jan Varšo izrazio je zadovoljstvo što će investitori preneti svoja iskustva u Srbiju iz te oblasti, istakavši da je solarna energija relativno dobro razvijena u Slovačkoj.

U toj zemlji radi 850 solarnih elektrana, a njihova ukupna instalisana snaga iznosi skoro 500 megavata.

Predsednik opštine Beočin Bogdan Cvejić rekao je da je reč o prvoj solarnoj elektrani u pokrajini i drugoj u Srbiji, istakavši da se radi u potpunosti o privatnom sredstvima slovačkog investitora.

izvor: TANJUG

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s