Bijeljina dobila dva javna solarna punjača – “Strawberry drvo”

U centru Bijeljine su prije 7 dana postavljena dva javna solarna punjača za mobilne uređaje, izumi mlade kompanije iz Srbije “Strawberry energy”.

Kako je saopšteno iz te kompanije, postavljanje solarnih punjača u Bijeljini je dio projekta prekogranične saradnje sa opštinom Bogatić (Bijeljina i Bogatić – zajedno na putu ka energetskoj održivosti kroz povećanu energetsku efikasnost i promociju obnovljivih izvora energije”), a koji se finansira iz IPA fondova Evropske unije.

Građani Bijeljine moći će da dopune baterije mobilnih telefona, “mp3 player”-a, kamera i drugih mobilnih uređaja besplatno energijom sunca i to na dva mjesta, ispred Centra za kulturu i u Gradskom parku.

“Ovo je potvrda odgovornog odnosa prema okruženju i zdravijem životu nas i generacija koje dolaze. Svaki pojedinac treba da bude ekološki svjestan i savjestan i, ako svako od nas promijeni loše navike kad je riječ o korištenju energije, cijela zajednica će imati korist od toga i biće ekološki čistija”– rekao je predsednik skupštine opštine Bijeljina Dragan Đurđević.

Strawberry energy” je mlada kompanija vođena idejom “Učiniti svet boljim mestom”. Nakon osvojenog prvog mjesta na manifestaciji “Nedelja održive energije 2011” u organizaciji Evropske Komisije u Briselu, vrijednost rada kompanije prepoznata je internacionalno, te je ove godine “Strawberry drvo” predstavljeno na svjetskom portalu “Mashable” kao jedna od 25 tehnologija koju bi svaki pametan grad trebalo da ima.

Veliko mi je zadovoljstvo što je naše “Strawberry drvo” po prvi put dostupno i van granica Srbije, i nadam se da će služiti građanima Bijeljine ne samo kao punjač za mobilne telefone već i kao inspiracija da razmišljaju o značaju obnovljivih izvora energije za sve nas. Ono je tu da vam pomogne, da vas nauči i da vas motiviše – istakao je Miloš Milisavljević, osnivač i direktor kompanije “Strawberry energy”.

izvor: eKapija

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s