Izgradnja solarnog parka “Jedan giga” odložena za jesen

Izgradnja najvećeg solarnog parka u Evropi trebalo je da počne na jugu Srbije krajem maja. Međutim, taj posao se odlaže do jeseni. Naime, kako prenosi RTS, investitor, kompanija “Securum Equity Partners”, odlaže posao, jer, kažu da nemaju lokaciju.

U ministrstvu energetike poručuju da su ponudili listu zemljišta čija je površina 10 puta veća od tražene. Projekat od hiljadu megavata, vredan 1,28 mlrd EUR – jedan je od najvećih i u svetu pa je sibolično nazvan – “Jedan giga”. Solarni paneli neće biti na jednoj već nekoliko lakoacija a prvobitno su pominjane tri: područje Vranja, Dimitrovgrada i Pirota.

Image

U Ministarstvu energetike kažu da su svoj deo posla ispunili. Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, kaže da je država investitoru dostavila listu sa 30 hiljada hektara površina u južnoj i centralnoj Srbiji i da se očekuje “dalje postupanje investitora”. Investitor, koji je sa Vladom Srbije potpisao obavezujući Ugovor, tvrdi da su pregledali sve ponuđene parcele i da će ponovo uputi zahtev za nove lokacije.

Alesio Kolusi, direktor “Securum Equity Partners” kaže da projekat kasni zbog problema koji su iskrsli i da je od 30 hiljada hektara koje je država ponudila većina nepogodna za solarne panele. – Teren nije pogodan zbog položaja, nivoa zemljišta. Nažalost, samo 135 hektara je moglo da se iskoristi za taj projekat. Mi smo zaiteresovani i za napuštene kopove “Kolubare” i “Kostolca”, koje smo i posetili na poziv Ministarstva – objašnjava Kolusi.

Za izgradnju solarne elektrane predviđeno je isključivo nepoljorivredno, zapušteno zemljište, ali koji mora zadovoljavati više kriterijuma – od klimatskih do infrastrukturnih. Srbija ima idealne uslove za korišćenje solarne energije jer je sunčevo zračenje čak 40% veće od centralnoevropskog proseka.Najbolje su lokacije na jugu Srbije jer imaju i najviše sunčanih dana .

“Securum Equity Partners” obavezao se da neće tražiti ni posticajne tarife države za proizvedenu struju. Godišnje se od te investicije očekuje oko 30 mil EUR prihoda u budžetu.

izvor: ekapija.com

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s