Visoke cijene solarnih panela na tržištu BIH i Srbije

U istraživanju nekoliko sajtova koji se bave online prodajom, a među njima vodeći pik.ba  i kupujemprodajem.com došli smo do zapanjujućih podataka o cijenama solarnih panela u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

solar-cell-money-jigsawNaime, vodeći sajtovi koji se bave izvozom  made in chinkao i specijalizovani sajtovi koji se bave analizom tržišta solarni modula i solarnih ćelija drže veleprodajnu cijenu od 0.45€ do 0.55€ po Wattu, odnosno 0,90 KM – 1,10 KM.

Na gore pomenutim domaćim sajtovima za online prodaju, “kinezi” se prodaju po duploj cijeni nego što je na svjetskom tržištu odnosno 0,90€-1,10€ (1,80 – 2,20 KM) po Wattu u Bosni i Hercegovini, i 0,80 € – 1,00 €  u Srbiji. Realne cijene panela, s obzirom na sve takse, maržu i troškove prevoza bi trebale biti u rasponu od 0.60€ – 0,65€/Watt, odnosno 30% manje nego sadašnje. 

Takođe, na našem tržištu se nalazi dosta panela koji potiču od firmi koje su u fazi stečaja, što svakako nije dobro ako planirate već projekat, jer kompanija koja stoji iz solarnih panela treba da bude garant njihovih preformansi.

Prije nego što uđete u projekat, istražite najpovoljnije opcije, takođe ukoliko ste izabrali rešenje “ključ u ruke”, od odabranog izvođača radova na projektu tražite detaljnu specifikaciju troškova.

Dragan Markelić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s