ELCOR pustio u pogon fotonaponsku elektranu u općini Stolac

Tvrtka ELCOR d.o.o. elektrotehnički inženjering iz Gruda je krajem lipnja 2013. pustila u pogon fotonaponsku elektranu “VELIKO SUNCE 1” snage 150 kWp. Kako navode iz ove tvrtke, očekivana godišnja proizvodnja elektrane je oko 200.000 kWh. Sama lokacija elektrane je u gospodarskoj zoni Hodovo, općina Stolac.

ImageNa taj način gospodarska zona Hodovo se pokazala kao najpovoljnije okruženje u Bosni i Hercegovini za ovakav vid investicija. Puno tome doprinosi otvorenost prema investitorima od strane općine Stolac. Ovo je druga elektrana koju je u potpunosti izgradilo ovo poduzeće na principu ‘’ključ u ruke’’ te se na taj način još snažnije pozicioniralno na tržištu obnovljivih izvora koje je tek u začetku. Elcor d.o.o je sudjelovao na još nekoliko izgrađenih projekata. Sama elektrana se prostire na približno 3000 m² i ima 576 fotonaponskih modula snage 260 Wp proizvođača Trina. Moduli su spojeni na invertere tvrtke Power-One (SAD), tip 27.6-S2X, koji istosmjerni sustav napona i struja pretvaraju u trofazni izmjenični sustav sukladno europskoj normi za kvalitetu električne energije EN 50160. Inverteri imaju visoku učinkovitost i stupanj zaštite IP65. Zbog visokog stupnja zaštite invertere je moguće instalirati na otvorenom prostoru i što bliže fotonaponskim modulima čime se smanjuju gubici u elektrani. Razvodni ormari proizvodnje Elcor d.o.o su bazirani na Siemens komponentama. 

Elektrana funkcionira prema projektiranim vrijednostima i očekivanjima. Rad elektrane se prati komunikacijskim sustavom baziranom na Power-One tehnologiji sa GSM/GPRS modemom M2M. Komunikacija omogućuje upravljanje elektranom, praćenje svih energetskih parametara rada i pogonskih događaja. Inače, Elcor d.o.o. je ekskluzivni zastupnik kompanije Power-One na području BiH.

ekapija

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s