Dvije godine uspješnog rada prve bh. solarna elektrane

Ovih dana navršile su se pune dvije godine rada prve bosanskohercegovačke solarne elektrane.  Preduzeće “Eko energija” iz Kalesije je 504 solarna panela SE, ukupne površine 838 m2, instaliralo na krovu kalesijske sportske dvorane, koja je još u izgradnji.

ImagePreduzeće “Eko energija” iz Kalesije, prva bosanskohercegovačka solarna elektrana, uspješno posluje već dvije pune godine. Na krovu kalesijske sportske dvorane, koja je još u izgradnji, instalirali su 504 solarna panela SE, ukupne površine 838 kvadratnih metara.

Vremenske prilike

Direktor “Eko energije” Selmir Fatić zadovoljan je radom elektrane u koju je uloženo 800.000 KM, a čija je godišnja proizvodnja struje dovoljna za potrebe 100 domaćinstava.

-Do sada je proizvedeno 326.000 kilovat-sati, što je 30 posto više od planirane proizvodnje. To se postiže, zahvaljujući činjenici da je instalirana najkvalitetnija oprema. Dnevna proizvodnja je do 900 kilovata, a to zavisi od vremenskih prilika, odnosno od količine sunčevih zraka – kaže Fatić.

Da solarna elektrana uspješno posluje potvrđuje i činjenica da “Eko energija” planira raditi mini hidroelektranu.

Sigurna dobit

– Uz to, radit ćemo još jednu solarnu elektranu do 150 kilovata dnevne proizvodnje. Naša firma radi i projekte za elektrane, a gradimo i elektrane za druge po principu “ključ u ruke”. Ovakvi projekti zahtijevaju ulaganja, ali je zato dobit sigurna. Što je najvažnije, proces proizvodnje je vrlo jednostavan i ne traži dodatna ulaganja – navodi Fatić.

Izvor: http://www.nkp.ba/ i http://www.kalesija.info/

2 komentara na “Dvije godine uspješnog rada prve bh. solarna elektrane

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s