Fabrika Jaguara na solarnu energiju

Jedna od fabrika proizvođača automobila Jaguar je pokrila svoj krov solarnim pločama i na taj način koriste energiju sunca za snabdevanje svog proizvodnog programa.

Sunčana elektrana Gumiimpex (3)Nova fabrika za proizvodnju motora koja je u vlasništvu “Jaguar Land Rover” korporacije je dobila novi krov koji je prekriven solarnim pločama, čime je to najveći krov takve vrste u Velikoj Britaniji.

Krov se sastoji od 21 hiljade ploča koje proizvode oko 30 procenata energije koja je potrebna za funkcionisanje fabrike, što je ekvivalentno struji koju potroši 1 600 domaćinstava. Ova fabrika se nalazi na svega nekoliko kilometara od glavne Jaguar fabrike koja se nalazi u Koventriju i prva je koju je ovaj proizvođač automobila napravio iz temelja.

Ona bi trebalo da predstavlja viziju pravca budućeg razvojnog procesa. Ovaj proizvodni centar je još specifičan po tome što koristi najnoviju tehnologiju kako bi se smanjila potrošnja struje u proizvodnji. U fabrici se nalazi centar za praćenje i kontrolu potrošnje energije koji pronalazi načine gde i kako se može uštedeti energija

izvor: http://bigportal.ba/

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s