Iranski solarni auto na takmičenju u SAD-u

Vozilo na solarni pogon ‘Havin-2‘ osmislilo je 18 studenata Univerziteta Kazvin, a sudjelovat će na međunarodnoj utrci između Austina i Minneapolisa. Automobil je prije tri dana stigao u SAD i nalazi se u Austinu. Solarni automobil koji su napravili iranski studenti, dopremljen je nakon nekoliko sedmica nesigurnosti u SAD, kako bi sudjelovao u međunarodnoj utrci, kazao je jedan od odgovornih za taj projekat. Studenti su dobili nekoliko odbijenica zračnih kompanija koje djeluju u Iranu, koje su odbile prevesti automobil u SAD u strahu da ne prekrše američke sankcije uvedene Iranu.

“Automobil je prije tri dana stigao u SAD i nalazi se u Austinu”, rekao je Hassan Bahrami, jedan od članova ekipe sa Univerziteta Kazvin, prenosi Hina. Vozilo nazvano “Havin-2” osmislilo je 18 studenata tog univerziteta, udaljenog gotovo 140 kilometara zapadno od Teherana. Utrka duga 2.700 kilometara Trebalo bi proraditi 14. jula, u okviru American Solar Challengea, 2.700 kilometara duge utrke kroz sedam američkih država između Austina (Texas) i Minneapolisa (Minnesota).

 

U utrci sudjeluju ugledni univerziteti, poput Massachusetts Institute of Technologyja (MIT). Iran i SAD nemaju diplomatske odnose gotovo 35 godina. Unazad godinu dana dužnosnici dvije zemlje počeli su stidljivo približavanje putem rasprava o iranskom nuklearnom programu.

Ovaj mladi tim studenata možete pratiti na službenoj stranici projektnog tima.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s