Istraživanja pokazala – najbolji smijer za instalaciju solarnih panela je zapad!

Solarne ćelije, koje iz dana u dan posatju sve prihvatljivije rješenje i za obiteljske kuće, većinom se postavljaju na južnoj strani. No, znanstvenici upozoravaju kako smještanje ćelija na jug, kako se dosad mislilo, ne garantira najveću iskoristivost energije.

Ključ optimalne proizvodnje energije putem solarnih panela jest njihovo smještanje na zapadnu stranu, tvrde znanstvenici. Upravo će tako generirati najviše energije.

Tisuće ljudi širom sjeverne polutke potrošili su velike svote novaca kako bi na krovove kuća instalirali eco-friendly solarne sustave i pritom samo proizvodili energiju za svoje kućanstvo, no čini se da su ih postavili u potpunom krivom smjeru.

Ralph Gottshalg, profesor na Sveučilištu Loughborough u Velikoj Britaniji, jedan od vodećih stručnjaka na području solarne energije, ukazao je na tu kardinalnu pogrešku te pozvao na smještanje panela u smjeru istok-zapad jer upravo taj smjer omogućava najveću proizvodnju i najveći protok energije tijekom dana.

Njegove tvrdnje u suprotnosti su s onime što se dosad smatralo, a to je da su solarne ćelije najisplativije ako se nađu na južnoj strani.

Naime, u studiji provedenoj u Teksasu u studenom prošle godine dokazano je da solarni paneli na zapadu zapravo proizvedu više energije tijekom dana nego oni smješteni na jugu.

 

izvor: ekapija

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s