U Kaliforniji je počela sa radom Topaz – najveća svjetska solarna farma

U kalifornijskoj pustinji puštena je u pogon još jedna gigantska solarna farma, koja je od novembra 2014. preuzela i titulu najveće na planeti. Nakon što je okončana i posljednja faza u postavljanju panela, solarno postrojenje pod nazivom Topaz postalo je prvo sa snagom 500+ MW što ga opravdano svrstava na prvo mjesto među najjačim solarnim farmama koje proizvode električnu energiju.

topaz1

 

Prvi paneli Topaza postavljeni su prije dvije godine a okončanje projekta očekivano je najranije krajem naredne godine. Ukupno je postavljeno 9 miliona fotovoltičnih panela na površinu od 24,5 km2  sa ukupnom instaliranom snagom od 550 MW, što bi trebalo obezbediti 1.096 GWh energije, što će biti dovoljno da godišnje snabdjeva 160.000 domaćinstava u Kaliforniji. Ipak, glavni svrha i cilj farme jeste proizvodnja energije koja će ukloniti emisiju blizu 400 hiljada tona CO2.

 

topaz„U pogledu obima energije koju će Topaz proizvoditi, farma bi se mogla uporediti sa velikim termoelektranama na ugljeni ili gasni pogon“, izjavio je PR menadžer kompanije Robert Bartrop. 

Treba napomenuti da Topaz neće zadugo zadržati čelnu poziciju među solarnim farmama, jer već 2015. godine u pogon će biti puštene Desert Sunlight, jednake snage kao Topaz i Solar Star, koja će doseći 580 MW instalisane snage. Završetak svih ovih projekata i njihovo puštanje u pogon realizovaće postavljene ciljeve kalifornijskih vlasti da do 2020. jedna trećina ukupno proizvedene energije bude obezbijeđena iz obnovljivih izvora.

 

 
tekst preveo i prilagodio: Dragan Trifunović

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s